Ledarskap i praktiken – vad fungerar?

Ledarskap i praktiken – vad fungerar?

Under våren har Intenco haft ett flertal inspirationsföreläsare på Intencos konsultträffar som vi anordnar månadsvis för våra HR-konsulter. Nyligen fick vi äran att lyssna på Karin Tenelius som är författaren bakom boken Moose Heads on the Table och driver TUFF Ledarskapsträning. Karin har sedan 1999 utvecklat metoder för ledarskapsutveckling och grupputveckling som är effektiva för att ställa om chefers och medarbetares relationer, kommunikation och förhållningssätt – för att bryta den hierarkiska dynamiken.

”Det går en stark strömning genom världen som handlar om att ersätta det traditionella ledarskapet med ett som passar vårt nuvarande arbetsliv bättre. Tillitsbaserat ledarskap, agilt arbetssätt, Teal och self-management är alla uttryck i denna omställning. I Sverige går det lite under radarn att en massa spännande företag arbetar självstyrande och det finns flera inhemska exempel som är tämligen okända.

Här på hemmaplan hittar vi Intencos delägare och partner Helen Borg som likt som Karin byggt sin kunskap om ledarskap genom sin egen yrkeserfarenhet – av att leda i praktiken.

Helen, du var med och lyssnade på Karin om självledarskap. Vilka tankar väcktes hos dig? 

Jag reflekterar över  hur viktigt det är att ha en vuxen-vuxen dialog på arbetsplatsen. När chefer börjar tilltala medarbetare som små barn får jag rysningar, då hamnar dialogen på fel nivå. Karin inspirerade oss att tänka på att vi alla är ledare i våra yrkesliv och att vi alla tillsammans kan vi verka för mer humana och hållbara organisationer.

Vad tycker du är viktigt i ditt ledarskap på Intenco?

Jag tycker om uttrycket ”Management by amore” (som en klok ledare, Pernilla Ramslöv, använder). Det kännetecknar det som Anette och jag brinner för – att vara omtänksamma, generösa och personliga i våra ledarroller på Intenco. Samtidigt som vi aldrig gör avkall på det professionella i våra kund- och konsultrelationer vi vill ju bli det självklara valet för både kunder och HR-konsulter. Vi är ju inte chefer över våra konsulter utan vi behöver – genom vårt dagliga ”varande” – skapa bra saker tillsammans.

Har du några råd till den som vill leda?

Våga vara personlig – autencitet!
Handlar om att både vara sårbar ibland och öppen med egna erfarenheter, svagheter och misslyckanden – och att vara generös med det. Att man inte är rädd för att dela med sig av det. Våga visa känslor, vara personlig och visa medmänsklighet. Våga visa att du älskar ditt jobb, att du tror på det du gör!

Genuint intresse för andra människor – lyssna!
Handlar om att som chef behöver man ha ett genuint intresse och verkligen tycka att det är roligt att lyssna på kollegor – att få djupare förståelse för andra människor.

Var beslutsam när det behövs – våga vara tydlig!
Att leda och driva företag är ingen one woman show. Apropå självledarskap, se till att det finns möjlighet och utrymme för medarbetarna att fatta egna beslut – det stärker känslan av autonomi.

Ibland måste man som ledare fatta snabba beslut eller beslut när man inte har all information, då är det viktigt att göra det. Hellre fatta (ett i efterhand) fel beslut än inget alls. En gång fick jag lära mig en metod som min dåvarande chef kallade ”småstegsprincipen” som jag bär med mig än idag.

1+1=3, ett slitet uttryck, men ack så sant – tillsammans åstadkommer vi stordåd
Att tillsammans är en del av Intencos DNA. Från första dagen när jag och Anette började jobba tillsammans med och till andra konsulter så har vi gång på gång sett att detta är så sant.

När vi löser svåra uppdrag och skapar värde för våra kunder så gör vi det ofta i team. Det är då vi kan se ett accelererande värde – där summan av teamets kreativitet skapar det där extra värdet. Samarbete, att utveckla en grupps samarbete är ju en av ledarens främsta uppgift. Varje individuell prestation kan ju vara fantastiskt bra, men det är när vi samarbetar och kreerar lösningar som 1+1=3.

100% professionell
I rollen för mig som ledare och för oss som professionella HR-konsulter ute i uppdrag är det otroligt viktigt att alltid visa på den affärsnytta vi på HR kan bidra med, den gedigna kunskap vi har och att alltid hålla vårt skrå högt i allt vi gör och att vi verkligen levererar resultat.

Våra senaste nyheter

Nyhetsbrev Juni 2022

Mitt i försommarens spurt mot midsommar och stundandes semestrar vill vi dela lite Intenconyheter med er.Vi upplever en fantastiskt spännande vår där vi får möjlighet

Läs mer »

Nyhetsbrev april 2022

Vi glädjer oss nu enormt mycket åt att kunna träffas på riktigt; fler och fler riktiga möten utan en skärm och en Teamslänk inblandad. Så

Läs mer »