Ett snack om HR med Spotifys Katarina Berg

Ett snack om HR med Spotifys Katarina Berg

Under vårt årliga event förra veckan hade vi äran att gästas av Katarina Berg, CHRO på Spotify. Hon är nu högaktuell med boken BOLD, och vi kunde inte låta bli att ta ett snack om bakgrunden till boken, om HR-spaningar framåt, hur man ska tänka i HR-frågor över landsgränser och mycket mer.

Berätta om bakgrunden till varför du ville skriva boken BOLD?

– Tre orsaker: Ett, det kom till min kännedom att de använder samma kurslitteratur på dagens PAO-program som när jag läste P-linjen för 30 år sedan. Två, det finns väldigt få eller inga böcker skriva av praktiker för praktiker inom HR och management-litteratur och tre, vi blev ombedda att skriva bokeh av flera olika förlag och skrev den först på engelska för McGraw Hill men av flera olika anledningar skrev vi om den på svenska för Sanoma Utbildning.

Vem är läsaren?

– Alla som arbetar med HR, Ledarskap och/eller Organisationsutveckling/design. Läsarna hittills verkar vara lika många VDar som professionella inom HR. Vi tror att alla chefer skulle må bra av att läsa den. Givetvis även studenterna på PAO-programmet, förslagsvis när de läser terminen strategisk HR. Läsaren är med och ger ett bidrag till Min Stora Dag då vi skänker vår royalties till dem.

I boken refererar du till ”HR-paletten”, vill du beskriva kort vad det är?

– Det är ett begrepp jag använder då vårt yrke inte har en eller flera områden som vi ansvarar för utan HR består av 171 olika discipliner.

De är hyfsat många färger på en palett och oavsett om du målar med en i taget eller lär dig blanda nya färger genom att kombinera en eller flera färger så måste du behärska grunderna, teknikerna och veta när du vill ha en ren färg eller en kombination. Vad målar du och för vem. Kortfattat skulle man kunna säga att det är ett sätt att förhålla sig till och visa en respekt till vårt skrå.

HR är ett komplext arbete och det krävs både utbildning och erfarenhet men även en stor portion mod för att hantera och behärska hela paletten.

2018 tog vi fram en metod, ett verktyg som är en fysisk palett som vi använder med jämna mellanrum för att diskutera diverse områdesspecifika dilemman och utmaningar. Detta för att höja kompetensen, samt ha ett gemensamt språk och förhållningssätt till samtliga 171 färger för att kunna vara tydliga, konsekventa och proaktiva i vår support av bandmedlemmar, chefer och i våra processer.

Ni har haft en spännande resa med Spotify sett till hur stor organisation det är, och hur ni sitter runt om i hela världen. Vad skulle du säga att bolag skulle kunna bli bättre på när det kommer till att få till HR-arbetet över landsgränser?

– Det är inget som slår lokal förankring och support i rätts tidszon, gärna personligt. Mycket för att vi fått öva oss på det i över 100 år. Nu har vi lärt oss en hel del de två senaste åren sedan vi lanserade Work From Anywhere (WFA). Mycket fungerar bra, men vi är i tät dialog med våra medarbetare och gör en större undersökning två gånger om året för att bli bättre. Vad som hjälper oss är att vi alltid varit digitala och tidigt var globala, dvs har kontor från Sydney till San Francisco vilket gör att vårt HR team speglar affären och har en regional setting.

Du beskriver själv hur HR både ska utveckla och utmana – inom vilka områden ser du att HR utvecklas just nu? Några spaningar framåt? 

– Som jag ser det så är det näst intill inget HR-område som inte är aktuellt oavsett bransch eller typ av organisation. Jag vet inte vem som skulle våga påstå att upskill & reskill inte är av största vikt för deras organisation och människor. Likaså att generativ AI och LLM borde stå högt på agendan, allt ifrån hur detta kommer ändra hur vi ser på arbete, vad som kommer bli överflödigt tom övertaligt och givetvis även etik och principer kopplad till den nya teknikens möjligheter. Vidare så finns det en hel del spännande saker gällande arbetsrätten som vi bör diskutera i relation till en digitaliserad, uppkopplad värld där gränser, kalendrar, ledigheter och tidszoner med mera inte riktigt är samma sak som när majoriteten är på en och samma plats, samma tidszon och arbetar och är lediga exakt samtidigt. Ledarskap, kultur och organisationsdesign är ständigt aktuella områden de med. Speciellt med tanke på ovan och hur modiga vi vågar vara när det gäller att utmana valda sanningar.

Våra senaste nyheter

Nyhetsbrev Juni 2023

Nu är det snart dags att summera första halvan av det här året och ta sikte mot hängmattan för lite välbehövlig vila och reflektion. Det

Läs mer »