HR-konsult på distans – hur fungerar det?

HR-konsult på distans – hur fungerar det?

Här om veckan pratade vi närmare med Helene Waldhagen som varit Intenco-konsult sedan 2017 och som sedan 2021 är bosatt på Österlen. Helene har en bred HR-chefsbakgrund från både privat och offentlig sektor och är även en av de Intenco-konsulter som är utbildad i undersökningsmetodik och genomför utredningar hos kund kopplat till situationer som handlar om kränkning, trakasserier och arbetsmiljöproblematik.

Ända sen flytten har Helene varit i uppdrag för kunder runt om i Sverige, vilket har inneburit arbete på distans; både interimsuppdrag och en rad utredningar. Här delar hon med sig av sina erfarenheter.

Helene – vilka är dina spaningar kring att arbeta som HR-konsult på distans? 

Pandemin lärde oss att arbeta effektivt på distans och i olika hybridformer vilket också underlättat möjligheten att leverera HR tjänster på distans. Det blir mer tidseffektivt och man kan hjälpa mer än en kund eftersom ingen tid läggs på resor och förflyttning till och från kontoret. Vi har även upptäckt att vissa tjänster, så som utredningar, med fördel utförs digitalt.

Hur fungerar samarbetet med kund när ni inte ses live tycker du?

Jag upplever att ledtiderna blir kortare. Som konsult är jag tillgänglig för kunderna på ett mer direkt sätt.

Går det att skapa samma värde?

Jag upplever att man kan leverera samma värde som om man är på plats – kanske på ett annat sätt. Det blir mer tidseffektivt då man ofta går på uppgiften direkt och börjar arbeta utan att uppdragsgivaren också ska behöva känna sig som värd och visa runt och fika innan man börjar arbeta.

Vilka är dina drömuppdrag framåt?

Jag ser fram emot att fortsätta hjälpa företag när de behöver utreda missförhållanden i arbetsmiljön så som kränkande särbehandling och trakasserier och se över arbetsmiljöarbete. Jag ser även fram emot uppdrag där jag kan gå in som en interim resurs i olika HR-roller.

Helenes uppdragsgivare och vår kund Ann Stadberg, HR-chef på Skolinspektionen har även hon en positiv erfarenhet: 

”Under pandemin lärde vi oss alla att jobba digitalt, på distans. Vi lärde oss att mötas så och samarbeta så och vi fortsätter att jobba i hybridform nu också. Det är ju kompetensen kan ska titta på, det stöd man får. Jag tycker att en konsult ser andra saker, bidrar med andra perspektiv, även på distans. Leveransen är bättre och mer omfattande, konsulten jobbar mer dedikerat och koncentrerat. Jag tycker att det ofta underlättat kalendern att jobba så. Helene har varit ett fantastiskt bollplank till mig hela tiden. Hon har byggt ett otroligt starkt förtroende och kompetensmässigt är det ingen som slår henne på fingrarna.”

Helene Waldhagen

Våra senaste nyheter

Nyhetsbrev Juni 2023

Nu är det snart dags att summera första halvan av det här året och ta sikte mot hängmattan för lite välbehövlig vila och reflektion. Det

Läs mer »