Tre snabba om compensation & benefits med Marie Moberg

Tre snabba om compensation & benefits med Marie Moberg

Vi är inne i Q1 och många företag är mitt uppe i arbetet med compensation and benefits. I samband med det har vi tagit ett snack med vår associerade konsult Marie Moberg som är expert på just detta. Vad gör en specialist inom området och vilka frågor är aktuella hos många företag just? Läs mer i vår intervju här:

 

1. Q1 är väl högsäsong för er som är specialister inom compensation and benefits, kan du berätta kort vad du gör just nu?

– Det stämmer, den här tiden på året handlar det om att knyta ihop året som har gått och påbörja det nya. I praktiken kan det innebära att beräkna och betala ut prestationsbaserad bonus baserat på föregående år (om det förekommer) samt att starta lönerevisionsprocessen för året och bestämma vilka mål och villkor som ska gälla för det nya. I år är det ett ganska spännande år då vi har haft en extrem inflation, vilket har gett höga förväntningar från arbetstagarparterna. Många företag inväntar nu den pågående avtalsprocessen som i de bästa fall är klar i slutet av mars.  

 

2. Om du ska omvärldsspana lite, vilka frågor är aktuella och kommer att bli aktuella hos många företag? Vilka utmaningar brottas de med?

– Trots det rådande världsläget och den potentiellt vikande konjunkturen så är det trots allt brist på kompetens. I Sverige har vi alltjämt en ganska låg arbetslöshet generellt sett. Att attrahera och behålla kompetens är den fråga som många brottas med, och arbetstagare med rätt kompetens ställer krav på medarbetarerbjudandet.

 

3. Varför är det kul att jobba just med dessa delar inom HR tycker du?

– Jag gillar kombinationen av det finansiella och HR, där compensation and benefits ligger någonstans mittemellan. Jag drivs av att se vilka beteenden man kan driva och den värdegrund som avspeglas i det totala medarbetarerbjudandet. Att ha ett attraktivt EVP (Employer Value Proposition) är och kommer att vara viktigt för att attrahera och behålla rätt kompetens samt agera som en ansvarsfull arbetsgivare. Att jag sedan har valt att arbeta som konsult inom området är fantastiskt lärorikt. Jag har förmånen att arbeta med olika uppdrag och omfattning, vilket är ovärderligt, både för mig och mina uppdragsgivare.

Tre snabba om compensation & benefits med Marie Moberg. Intenco HR-konsulter. Interim HR. HR-rekrytering.

Våra senaste nyheter

Helen Borg Anette Lidman skrattar i powersuits. Intenco HR-konsulter. Interim HR. HR-rekrytering.

Nyhetsbrev Juni 2023

Nu är det snart dags att summera första halvan av det här året och ta sikte mot hängmattan för lite välbehövlig vila och reflektion. Det

Läs mer »